Wat is somnoplastiek?
Somnoplastiek wordt toegepast om het problematisch snurken te voorkomen. Bij het toepassen van somnoplastiek is er sprake van een behandeling dat ook wel gecontroleerde littekenvorming wordt genoemd. Het komt er in het kort op neer dat de huig en het zachte gehemelte door de behandeling verstijfd worden. De arts zal met een naaldje op meerdere plekken in het zachte gehemelte steken. Het geïsoleerde naaldje zal voor een klein litteken zorgen. Het litteken ontstaat doordat de radiogolven met behulp van trillingen een temperatuurstijging van 85 graden Celsius bereiken. Door het ontstaan van littekentjes wordt het weefsel strakker en daardoor kan het minder eenvoudig vibreren. In het zachte gehemelte zullen door somnoplastiek geen brandwonden ontstaan, maar wel littekenweefsel. Dit weefsel is in verhouding tot normaal weefsel veel stijver en door het verminderde trillen, zal de patiënt minder last hebben van snurken.
Plaatselijke verdoving
De behandeling zelf wordt onder plaatselijke verdoving verricht en poliklinisch uitgevoerd. In principe is de somnoplastiek een redelijk pijnloze behandeling en neemt de volledige ingreep nog geen twintig minuten in beslag. Er kan echter wel napijn optreden in de zin van een gevoelige keel te hebben, wat ongeveer een week lang kan aanhouden. Wel is het zo dat somnoplastiek meestal vaker dan één keer moet worden toegepast om het snurken succesvol te bestrijden. Er zit vaak twee maanden tussen twee behandelingen. Ongeveer een uur na de ingreep is de verdoving weer helemaal uitgewerkt en mag de patiënt weg als deze goed kan drinken. Het eten en drinken zal de eerste dagen na de ingreep over het algemeen wat lastiger gaan door de gevoeligheid van de keel. Het kan voorkomen dat het snurken eerst verergerd na de ingreep voordat er verbetering optreedt.
Voordelen en nadelen van Somnoplastiek
Er zijn zowel voordelen als nadelen verbonden aan somnoplastiek. Een van de voordelen is dat mensen met snurkproblemen door middel van een relatief eenvoudige ingreep van het snurken af kunnen komen. De behandeling geeft echter geen garantie op succes, want somnoplastiek werkt maar bij zestig procent van de mensen echt. Bij twee op de zes mensen, voor wie deze behandeling tegen snurken succesvol is geweest, treden de snurkproblemen weer op binnen een paar jaar. Naast het voordeel van de eenvoudige ingreep zijn er dus ook nadelen te noemen. Een van de andere nadelen is dat somnoplastiek lang niet altijd vergoed wordt door de verzekeraar. Het kan dus zo zijn dat de patiënt zelf de kosten van de behandeling moet betalen. Er moet dan rekening worden gehouden met een bedrag dat rond de vijftienhonderd euro is gelegen. De behandeling is niet altijd even effectief. Dat komt mede doordat het weefsel in het gehemelte weer kan vergroten na verloop van tijd, waardoor de ademhalingspassage weer nauwer kan worden.