Slaap je gedurende langere tijd slecht, dan kun je spreken van slapeloosheid. Je slaapt dan te weinig uren achter elkaar en de diepe slaap en droomslaap worden niet altijd bereikt. Een bekende oorzaak van chronisch slaapgebrek is snurken. Zorg er altijd voor dat je slaapprobleem niet te lang gaat duren, want slaaptekort heeft veel negatieve effecten op lichaam en geest.

 

Oorzaken en gevolgen van slapeloosheid

Slapeloosheid Slapeloosheid kan veroorzaakt worden door interne oorzaken, zoals stress of koffie drinken voor het slapen. Een andere reden kan zijn dat je onrustig slaapt vanwege je eigen gesnurk. Bij externe oorzaken gaat het vaak om geluidsoverlast van het verkeer of de buren. Een heel veel voorkomende externe oorzaak, is dat je last hebt van het harde gesnurk van je partner.

Door slapeloosheid raakt de productie van hormonen en stofjes in de hersenen verstoord. Hierdoor ben je gauw geprikkeld en heb je last van stress en een verminderde concentratie. Ook kan je afweer minder worden, waardoor je sneller ziek wordt. Ondervind je eenmaal stress of zelfs depressiviteit door het slechte slapen, dan kun je hierdoor nóg moeilijker slapen. Zo ontstaat een negatieve spiraal.

 

Slapeloosheid veroorzaakt door snurken

De meest natuurlijke houding ‘s nachts is om op je zij te slapen en door je neus te ademen. Veel mensen die snurken hebben echter last van een blokkade in de neus. Krijgt je lichaam onvoldoende lucht en zuurstof binnen, dan zoekt het een alternatieve houding.

Je gaat dan op je rug liggen en door door de mond ademen tijdens het slapen. De tong valt naar achteren en vernauwt de luchtweg. Zo heb je een grotere kans op trillingen van de huig en het weke weefsel in de mond- en keelholte, ofwel gesnurk. Zowel je eigen nachtrust als die van de partner wordt hierdoor danig verstoord.

 

Oplossingen tegen snurken

Je neus kun je openhouden met behulp van neuspleisters of een neusspreider. Een andere oplossing is een anti-snurkbeugel of tongstabilisator. Hiermee zorg je ervoor dat er meer lucht kan doorstromen in de mond, dat de tong op zijn plaats blijft en dat de trillingen afnemen.

Je krijgt door deze anti-snurkmiddelen meer lucht en dus meer zuurstof binnen. Zo word je uitgeruster wakker. Heb je last van geluidsoverlast door het gesnurk van je partner, dan kun je het geluid tot een aanvaardbaar niveau dempen met oordopjes.