Wat is een slaapendoscopie
Snurkklachten kunnen ontstaan door een vernauwing in de neus- en keelholte. De ingeademde lucht heeft dan een te smalle doorgang. Men spreekt van snurken wanneer meer dan 40 decibel geluid wordt geproduceerd. Dit probleem is veel voorkomend en komt vaker voor bij oudere mensen, door verdikking van het slijmvlies en door slap weefsel in neus- en keelholte.
Maatregelen
Iemand met snurkproblemen kan zelf zijn leefwijze aanpassen om het snurken te verminderen, zoals stoppen met roken of drinken van alcohol voor het slapengaan. Soms kan een aanpassing van het dieet of het slaapritme helpen.
Mocht de aanpassing van de leefwijze geen resultaat geven, dan kan een slaapendoscopie door een medisch specialist inzicht geven in de oorzaak van het snurken, zodat een effectieve behandeling gestart kan worden.
Wat is een slaapendoscopie
Een slaapendoscopie is een onderzoek door een kno-arts uitgevoerd met een endoscoop, een slangetje met camera. Terwijl de patiënt onder narcose is, wordt in de neus en keel gekeken, tot aan de stembanden. De arts kan dan zien waar de luchtweg dichtvalt. Zo kan bepaald worden wat de oorzaak is van slaapapneu’s of snurken.
Hoe werkt een slaapendoscopie
De patiënt gaat slapen met behulp van een narcosemiddel. Zo bootst men de situatie ‘s nachts tijdens het slapen na. Onder narcose heeft de patiënt geen last van het slangetje dat door de neus en keel beweegt.
De vernauwing in de neus- of keelholte kan een aantal oorzaken hebben, zoals rugligging tijdens het slapen, overgewicht of roken. Andere oorzaken kunnen zijn vernauwing in mond, keel of neus, verslapping van de keelspieren door medicatie of alcohol, of vergrote neus- of keelamandelen.
De stappen bij snurkprobleem en slaapendoscopie
De eerste stap is de oorzaak van het snurken achterhalen. Naast een slaapendoscopie zijn er eventueel nog andere onderzoeken mogelijk in het ziekenhuis. Mogelijk heeft de patiënt ook last van andere slaapproblemen.
Is na een slaapendoscopie of ander onderzoek de oorzaak van het snurken bekend, dan wordt gekozen voor een van de behandelingen.
Behandelingen slaapendoscopie
De aanpak van snurkklachten hangt af van de oorzaken en van de wensen van de patiënt. Een van de oplossingen kan de correctie van het neustussenschot zijn. Of de arts kan besluiten tot een uitgebreide operatie van huig, verhemelte en keelamandelen, die het probleem definitief wegneemt. Soms wordt gekozen voor een chirurgische kaakcorrectie of een chirurgische correctie op meerdere plaatsen (bijvoorbeeld neus, verhemelte, tongbasis of strottenhoofd).
Minder ingrijpende behandelingen zijn een beugel over de tanden en kiezen die ‘s nachts gedragen moet worden of warmtetherapie, waarbij slap weefsel in neus- en keelholte verschrompelt. In andere gevallen worden een neusspray en antiallergiemedicijnen voorgeschreven.