De aandoening ronchopathie, oftewel het trillen van de zachte delen in de keel, neusholte en mond, staat algemeen bekend als ‘snurken’. Wist u dat eenvijfde van de mannen, één op de tien vrouwen en 10% van de Nederlandse kinderen snurkt?
Wat is ronchopathie precies?
Snurken is een geluid dat tussen de 40 en 90 decibel ligt. Wie snurkt met een volume van 90 dB, maakt net zoveel geluid als een ronkende vrachtwagen. Het geluid kan te omschrijven zijn als ‘zagend’, ‘ruisend’ of ‘brommend’. Ook de sterkte van het geluid verschilt: soms heeft alleen de snurker zelf er last van, maar vaker ondervinden ook de partner en zelfs de buren overlast.
Hoe ontstaat ronchopathie?
Waardoor ontstaat het kenmerkende ‘snurkgeluid’ eigenlijk precies? Als mensen in slaap vallen ontspannen de spieren in de tong en in het verhemelte. Daardoor wordt de ruimte in de keelholte, bedoeld om de ademstroom langs te leiden, verkleind. Een snurker zal dan door zijn mond gaan ademen, waardoor de tong achterin de mond glijdt. Hierdoor vernauwen de luchtwegen nog meer en gaan de huig en de slappe delen van de mond- en keelholte door turbulentie in de lucht trillen. Ronchopathie kan ook veroorzaakt worden door een vernauwde neusholte. Hierdoor heeft de benodigde luchtstroom te weinig ruimte om geluidloos van de ingang van de neus naar de stembanden (aan het begin van de luchtpijp) te komen. Ronchopathie is geen ziekte, maar de langdurige vibraties kunnen het zenuwstelsel in het verhemelte wel beschadigen. Ook bestaat bij langdurig snurken een hoog risico op slaapapneu: ademstilstanden tijdens de slaap, waardoor iemand die snurkt zich ernstig vermoeid kan gaan voelen.
Snurken bij mannen, vrouwen en kinderen
Ronchopathie is iets dat vooral bij mannen voorkomt. Dat komt doordat de slijmvliezen van vrouwen onder invloed van hormonen langer stevig blijven. Maar dat betekent ook dat vrouwen vanaf de overgang vaker kunnen gaan snurken. Dat kan, net als bij mannen, te verhelpen zijn door middel van een operatie, maar ook door aanpassingen in de leefstijl te doen. Zo kan afvallen, minder zware maaltijden eten en het verlagen van de alcoholconsumptie zijn vruchten afwerpen. Bij kinderen is snurken vaak het gevolg van anatomische factoren, zoals een grote tong of huig, een overbeet of vergrote neus- of keelamandelen. De oplossing kan dan eenvoudig zijn: een beugel of een medische ingreep kan het snurken verminderen of verhelpen.