Als je last hebt van slaapapneu, dan heb je een aantal keer per uur een apneu (ademstilstand van minstens 10 seconden). Er kan ook sprake zijn van een combinatie van apneus en hypopneus (oppervlakkige ademhalingen). Wat zijn precies de klachten die ontstaan bij slaapapneu?
De klachten bij apneu
Bijna iedereen, van jong tot oud, heeft wel eens een ademstilstand tijdens de slaap. Bij meer dan 10 apneus per uur wordt het abnormaal. Apneupatiënten merken zelf vaak niet dat ze slecht slapen. De partner echter wel. De ademstops van de patiënt worden namelijk vaak gevolgd door een luide snurk. De partner ondervindt hier veel last van en zal eerder de verschijnselen bemerken en herkennen dan de patiënt zelf.
Zonder dat je het zelf merkt wordt door de slaapapneu je slaap ernstig verstoord. Het zuurstofgehalte daalt en je adem wordt geblokkeerd. Hierdoor krijgt je lichaam het signaal om wakker te worden. Het resultaat is dat je de diepe slaap niet bereikt en dat je ‘s ochtends niet uitgerust bent. Je kunt ook last hebben van hoofdpijn. Gedurende de dag voel je je slaperig. Ook kunnen depressieve gevoelens en seksuele problemen ontstaan.
Gevolgen van slaapapneu
In sommige gevallen valt de patiënt overdag in slaap tijdens een activiteit als lezen of televisie kijken. Maar dit kan ook gebeuren tijdens het autorijden. Door de vermoeidheid en prikkelbaarheid kunnen je relatie, je gezinsleven of je werk onder de slaapstoornis gaan lijden. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van plotseling opkomende woedeaanvallen of langzaam een burn-out ontwikkelen.
Er kunnen ook fysieke aandoeningen ontstaan. In sommige gevallen kan de zuurstofwaarde in het bloed dusdanig dalen, dat de apneupatiënt in levensgevaar komt. Na verloop van tijd zorgt de terugloop van zuurstof voor schade aan de organen. Je bloeddruk kan verhoogd raken en je kunt problemen krijgen met hart en bloedvaten. Hartkloppingen of hartritmestoornissen kunnen dan ook een symptoom van apneu zijn.
Wat moet je doen bij ademstops?
Patiënten met slaapapneu weten niet altijd dat zij aan deze aandoening lijden en gaan dan ook lang niet altijd naar de huisarts. Als je echter jaar in jaar uit last hebt van nachtelijke ademstilstanden, dan is dit gevaarlijk voor de gezondheid. Het is dus belangrijk dat de diagnose op tijd gesteld wordt.
In andere gevallen gaat men wel naar de huisarts, maar wordt de ziekte niet herkend, omdat de klachten in het begin vaag zijn en ook vele andere oorzaken kunnen hebben.