Bij de behandeling van de slaapstoornis apneu is het mogelijk dat de specialist een apneu masker voorschrijft. Dit masker moet ervoor zorgen dat de ademhaling niet meer geblokkeerd wordt en de patiënt weer zonder onderbrekingen kan slapen.

 

Wat doet een apneu masker?

Fotolia_16642412_XSDe meest toegepaste behandeling tegen apneu is met een CPAP (Continuous Positive Airway Pressure). Dit is een apparaat dat via een slang en masker je luchtwegen openhoudt door een continue luchtstroom in te blazen in je neus en keel. Het masker moet goed aansluiten op je gezicht en mag niet lekken. Je gebruikt het iedere nacht en het wordt op zijn plek gehouden met behulp van banden.

Het masker zorgt ervoor dat ademstops worden voorkomen. Hierdoor word je uitgerust wakker. Er komt een einde aan het energiegebrek en de klachten die je overdag hebt door slaapgebrek. Het masker moet goed passen bij de bouw van je gezicht. Welk masker goed zit, is dus heel persoonlijk. Soms moet je meerdere typen uitproberen voordat je het juiste vindt.

 

Soorten apneu maskers

Welk masker voor jou goed werkt hangt ook af van de vorm van apneu die je hebt. Het neusmasker – ook wel neuskapje genoemd – wordt in meer dan de helft van de gevallen gebruikt. Patiënten die ‘s nachts toch vaak door de mond blijven ademen, zijn gebaat bij een Full Face masker, dat zowel de neus als de mond bedekt. Voor mensen die het afdekken van het gezicht onaangenaam vinden, zijn er neusdoppen die van onderaf tegen de neus gehouden worden.

Maar er zijn nog meer typen maskers. Bij het Hybride masker wordt lucht zowel in de mond als via pijpjes in de neus geblazen. Het Vol gelaat masker is geschikt voor mensen die verwondingen aan het gezicht hebben. De laatste variant is het mondmasker, dat als een snorkel in de mond moet worden genomen.

 

Helpt een apneumasker?

Uit onderzoek blijkt dat bij het gebruik van een apneu masker de klachten afnemen of zelfs helemaal stoppen. Vooral voor mensen met een ernstige vorm van apneu is een apneumasker een uitkomst, omdat ze meteen het verschil merken en zich veel beter gaan voelen. In veel gevallen kan het masker zelfs een voortijdige dood voorkomen.

Het is belangrijk dat de juiste maat masker wordt gekozen en dat de banden goed worden afgesteld. Reinig het masker zorgvuldig volgens de instructies, zodat je bacterievorming vermijdt.