Wat zijn de apneu symptomen?

Iemand met de ziekte apneu heeft last van meer dan vijftien ademstops per uur tijdens het slapen. De oorzaak is dat de bovenste luchtweg gedeeltelijk of geheel dichtklapt. De ademstilstand die dan ontstaat is compleet (apneu) of gedeeltelijk (hypopneu). Wat zijn precies de apneu symptomen, zodat je de aandoening kunt herkennen?

 

Nachtelijke ademhalingsstoornis

Bij apneu daalt het zuurstofpercentage in je bloed en weefsels en kan een onregelmatige hartslag ontstaan. Het lichaam krijgt dan van de hersenen het signaal om wakker te worden. Vaak word je alleen lichamelijk wakker. Een deel van de mensen met apneu weet daarom helemaal niet dat ze slecht slapen.

Een belangrijk kenmerk van apneu is dat je vaak met een schok ontwaakt, waarna de ademhaling weer start. Apneus en hypopneus kunnen wel 100 keer tijdens de slaap plaatsvinden. Je wordt iedere keer wakker, met als resultaat een bijzonder slaperig gevoel overdag.

 

De belangrijkste apneu symptomen

Of iemand de slaapstoornis apneu heeft, moet altijd door een arts worden vastgesteld. De volgende symptomen kunnen zich mogelijk voordoen bij apneu: je hebt last van luid snurken en stopt daar abrupt mee. Dit kenmerk wordt vooral door de partner opgemerkt. Ook opvallend is dat je vaak plotseling naar adem hapt na een ademstilstand.

Als apneupatiënt lijd je vooral onder de negatieve gevolgen overdag: je voelt je niet uitgerust na het slapen, hebt ‘s ochtends last hoofdpijn of je kunt je niet concentreren. Het verschil met gewone vermoeidheid is dat iemand met slaapapneu niet zomaar vermoeid is, maar moe wakker wordt en altijd slaap heeft.

 

Overige symptomen bij slaapapneu

Een persoon met apneu valt bij ontspannende activiteiten vaak heel gemakkelijk in slaap. Gevaarlijke situaties kunnen zich voordoen, als dit tijdens het autorijden gebeurt. Vergeetachtigheid kan ook een symptoom zijn van apneu. Andere mensen krijgen een verhoogde bloeddruk, zijn snel geïrriteerd of hebben last van woedeaanvallen. Door slaapgebrek heb je vaak extra trek in koolhydraten en word je snel te dik.

Er kunnen zich op den duur problemen thuis en op het werk ontwikkelen. Huisartsen stellen zelfs wel eens de diagnose burn-out, omdat de klachten algemeen zijn. Klachten die je ‘s nachts kunt hebben zijn: vaak wakker worden om naar het toilet te gaan. Of je hebt last van hevig zweten of van spierpijn aan nek en benen. Ook een droge mond en pijnlijke keel worden genoemd als kenmerk.