Vreemd genoeg weten veel mensen niet wat apneu is en wat het betekent deze ziekte te hebben. Apneu kun je simpel ontdekken. Jouw partner snurkt. Maar dat snurken houdt vaak plotseling op, dan is het stil en een korte tijd later lijkt hij of zij naar adem te happen en begint het snurken weer. Dat is een vorm van apneu.

 

De gevolgen van apneu

Fotolia_16642412_XSApneu zorgt voor een slechte ademhaling en zodoende voor een onregelmatige slaap. Dat kan velerlei gevolgen hebben, tot aan hartaandoeningen toe. Een kenmerk is dat men de hele nacht heeft geslapen en toch opstaat met het gevoel doodmoe te zijn. Is dit het geval dan wordt het tijd actie te ondernemen.

 

Het apneu masker

Dankzij een apneu masker kan het ademritme en dus het slaapritme verbeterd worden. Er zijn verschillende types masker. Het kan een soort neusdop zijn of een neuskap of een neus- en mondkap. Welk masker je moet gebruiken is afhankelijk van de ernst van de apneu en wat je kunt verdragen. Feit is dat het masker direct helpt de apneu tegen te gaan. Daardoor word je letterlijk uitgeslapener wakker en heb je veel meer energie en minder klachten.

 

Klachten

Soms gaan mensen al jaren naar de huisarts om allerlei klachten te melden. Soms kan dat zelfs zo erg zijn dat er onherstelbare schade is ontstaan ofwel dat de klachten niet meer te verhelpen zijn. Deze klachten kunnen met apneu samen hangen, maar dat zal niet het eerste zijn waar een arts naar kijkt.

Nieuw onderzoek laat zien dat mensen die apneu hebben en die na onderzoek een apneu masker gaan gebruiken, veel minder of soms zelfs geen klachten meer hebben.

 

Testen kan ook

Mocht je denken dat je apneu hebt, dan kun je ook zelf besluiten om een masker aan te schaffen en de effecten te ervaren. Je hebt daar geen doktersrecept voor nodig. Let op, want het gebruik van een masker moet even wennen. Dus niet na twee nachten weer stoppen omdat je van het masker wakker bent geworden. Zet door, bekijk wat het oplevert en bespreek het met jouw partner. Snurken verstoort namelijk niet alleen jouw eigen nachtrust. Produceer je dankzij het masker minder geluid en voel je je ‘s morgens stukken fitter, dan heeft dat ook een direct effect op de nachtrust van jouw partner. Ook die zal ‘s morgens uitgeruster wakker worden.