Snurken met de mond dicht: let op de tong!

Het bekende beeld dat we hebben bij snurken, is – meestal – een man liggend op zijn rug en met zijn mond open hangend. Dat beeld hebben we niet voor niets, want het merendeel van de snurkers zijn ook mannen, vaak op wat gevorderde leeftijd. Maar hier volgt de eerste nuancering! Het hoeven niet alleen maar mannen te zijn die snurken, het zijn ook heel vaak vrouwen. Het beeld behoeft ook enige nuancering als het gaat om leeftijd. Want snurken komt wel vaker voor bij ouderen, maar zeker niet alleen maar. Het komt ook voor bij jongeren en kinderen. En ten slotte nog een aanpassing van het beeld: snurken gebeurt niet alleen met de mond open, maar kan ook voorkomen met de mond gesloten!

 

Snurken met de mond dichtSnurken met de mond dicht, kan dat? Jazeker, snurken komt ook voor met de mond gesloten. Als dit het geval is, dan is de oorzaak van het snurken vrijwel altijd de tong. De tong is dan te lang of te dik. Het geluid van snurken wordt veroorzaakt doordat de ruimte in de keel- en/of neusholte smal is zodat de lucht die er doorheen moet bij de ademhaling maar met moeite doorgang vindt. Als een snurk geluid plaatsvindt terwijl de mond gesloten is, dan duidt dit op een probleem met de tong.

 

Is hier iets aan te doen, zult u zich afvragen. En met u de partner die last heeft van uw gesnurk. Gelukkig zijn er allerlei mogelijkheden en middelen die snurken tegen gaan, snurken stoppen of snurken voorkomen. Wanneer de tong de oorzaak is van het snurken, dan zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar, zoals een beugeltje dat de tong op z’n plek houdt.

 

Ook is er in sommige gevallen winst te behalen door een interventie te plegen in de stand van de kaak. Door de kaak een andere positie te geven, krijgt de tong meer ruimte en de ademhaling daardoor ook. Hiervoor zijn een soort protheses beschikbaar en ook een band die de kaak in een voordelige positie brengt.

 

Soms is simpelweg zijligging in plaats van rugligging een adequate oplossing. Een handig huis- tuin en keuken trucje hiervoor is een kussen in uw rug te leggen bijvoorbeeld zodat u niet op uw rug kunt rollen. Hoe dan ook, het loont de moeite om even op te letten of u met uw mond op of dicht snurkt!