Relatieduivel zo wordt snurken ook wel genoemd en dat geldt in veel gevallen ook voor het seksleven, zeker als snurken dusdanige overlast veroorzaakt dat het slapen belemmert wordt. 1 op de 3 partners van snurkers hebben gemiddeld 2 uur slaaptekort per nacht, dit veroorzaakt in veel gevallen stress waardoor de relatie en het seksleven onder druk komen te staan. Dit heeft vaak tot gevolg dat de irritatie binnen de relatie groeit en die irritatie beïnvloed op zijn beurt het seksleven. In sommige gevallen slapen de partners zelfs apart van elkaar waardoor spontaan intiem zijn bijna niet meer aan de orde is en de seks geleidelijk aan steeds minder wordt.

Als de partners wel samen in een bed slapen dan wordt het naar bed gaan niet een bezigheid om naar uit te kijken of een moment om nog even intiem te zijn met elkaar. Maar het wordt een punt van stress, irritatie en zelfs ruzie kan ontstaan bij het naar bed gaan. Hierdoor ontstaat een emotionele verwijdering van elkaar en dat heeft invloed op het fysieke deel van de relatie. Als het naar bed gaan stress op levert in plaats van rust en ontspanning dan leidt het seksleven daaronder en wordt de zin in seks met de ander geleidelijk aan minder. Ook kan snurken bij de snurker lichamelijke ongemakken veroorzaken die de zin in seks belemmeren, vermoeidheid is een bekende oorzaak van snurken en heeft invloed op de zin in seks. Zowel voor de snurker als de partner verstoord het snurken de nachtrust, de partner wordt wakker gemaakt tijdens het slapen of wordt bijna helemaal weerhouden van slapen door het gesnurk, maar ook de snurker slaapt onrustiger en minder diep. Zo worden beide partners vermoeid wakker en wordt de cyclus in stand gehouden.

Geen sex door gesnurkEen oplossing kan dan zijn om apart te slapen, maar zoals boven beschreven is dat voor de nachtrust een prima oplossing maar voor het seksleven zal het funest zijn. Snurken kan er dus zeker voor zorgen dat er minder seks is binnen de relatie en er kan geconcludeerd worden dat vooral het slaapgebrek daar een grote rol in speelt, omdat daar weer andere fysieke en emotionele gevolgen aan verbonden zijn.