Of er in het algemeen echt van een taboe gesproken kan worden, is de vraag. Er ontstaat altijd wel een gevoel van schaamte bij de snurker als deze in bijzijn van een groep mensen wordt geconfronteerd met het geproduceerde lawaai. Dat op vrouwelijke snurkers een taboe rust is een feit. Snurken hoort nu eenmaal niet bij vrouwen, vindt men. Toch is het de Kliniek voor Snurken en Apneu gelukt de grootste snurkster van Nederland te vinden. De Kliniek probeerde met die zoektocht het taboe op vrouwelijke snurkers te doorbreken. De grootste vrouwelijke snurker van Nederland heeft een gemeten piek van 85 decibel. Dit staat gelijk aan het geluid van en vliegtuig dat door de geluidsbarrière gaat. Ter vergelijking: de grootste mannelijke snurker heeft een gemeten piek van 90 decibel. Dit is gelijk aan het geluid van een bulldozer op 15 meter afstand. Het taboe rondom snurken geldt dus feitelijk alleen maar voor het vrouwelijke geslacht.

 

Hoe ga je hiermee om?

Snurken taboeVrouwen vinden snurken niet charmant of sexy en uiten dat ook in groepsverband. Feit is wel dat 40% van alle snurkers vrouw zijn. Dit rijmt niet, zou je denken. Schaamtegevoel houdt een taboe in stand en is het dus zaak dat schaamtegevoel te overwinnen. Dat kan alleen maar door er niet zo belachelijk over te doen. Ben eerlijk en geef toe dat je snurkt. Praat erover en probeer niet de aandacht te verleggen naar een ander probleem of tekortkoming. Door een ander te ridiculiseren hoop je dat jouw probleem gemaskeerd blijft, dit werkt alleen maar averechts.

Met de billen bloot

Misschien niet in letterlijke zin maar om een taboe te doorbreken bestaat er maar één remedie en dat is met de billen bloot gaan. Ben eerlijk en durf jezelf open te stellen. Het hebben van taboes is iets heel natuurlijks. Afhankelijk van kennis en openheid kan een taboe wel of niet blijven bestaan. Door een taboe niet te benoemen, wordt het in stand gehouden. Vrouwen hoeven zich niet te schamen. Het is ook opmerkelijk dat snurken bij mannen als grappig wordt beoordeeld en bij vrouwen als iets dat werkelijk ongeoorloofd is. Tja, we weten allemaal dat man en vrouw enorm van elkaar verschillen, maar waarom de overeenkomsten dan niet als zodanig beoordeeld worden, blijft een raadsel.