Zwanger en snurken

Zwangerschap lijkt de roze wolk te verliezen. Het romantische beeld dat een zwangere vrouw negen maanden wordt verwend, is al lang achterhaald. Er zijn nogal wat zwangerschapskwaaltjes die echt niet charmant zijn. Bijvoorbeeld: zwangere vrouwen snurken vaker dan andere vrouwen. Tijdens de zwangerschap beginnen veel vrouwen met snurken. De oorzaak hiervan ligt bij het feit dat het gewicht toeneemt en dat er vocht vastgehouden wordt. Tegelijkertijd zijn de aderen beter doorbloed. Dit heeft tot gevolg dat de slijmvliezen in de neus opzwellen en dat de luchtdoorgang dus kleiner wordt. Dit betekent meer kans op gesnurk. Tja, je moet er wat voor over hebben, toch? Het leven van een zwangere vrouw gaat echt niet over rozen.

Tips tegen snurken bij zwangerschap

Snurken tijdens de zwangerschapSnurken is niet altijd gevaarlijk maar kan het wel degelijk zijn. De bloeddruk kan namelijk stijgen en dat kan gevaarlijk zijn voor het nog niet geboren kindje. Er zijn een paar adviezen waar rekening mee gehouden kan worden:

  1. In feite is de stelregel: hoe zwaarder het gewicht voor de zwangerschap, hoe meer gewicht erbij tijdens de zwangerschap, hoe groter de kans dat er gesnurkt gaat worden tijdens de zwangerschap. Probeer er daarom voor te zorgen dat het gewicht niet te veel toeneemt tijdens de zwangerschap. Het is zeker niet de bedoeling dat er gelijnd wordt maar “eten voor twee” is echt niet nodig.
  2. Probeer op de zij te slapen. Als je op de rug ligt, wordt het snurken alleen maar erger doordat het lichaam, dat steeds zwaarder wordt, op de luchtwegen drukt. Er bestaan middelen om je hierbij te helpen zoals bijvoorbeeld een kussen.
  3. Zorg ervoor dat je uitgerust naar bed gaat. Spanningen, problemen of piekeren kunnen snurken in de hand werken.
  4. Probeer een goede luchtkwaliteit te creëren in de slaapkamer. Geen droge lucht en misschien een raam open kan al heel veel schelen.

Na de zwangerschap

Belangrijk om te weten: is het gesnurk na de bevalling ten einde. Gelukkig is dat meestal wel het geval. En wat als het gesnurk niet stopt? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand en wordt het snurken niet alleen veroorzaakt door de zwangerschap.Advies is dan om de huisarts of een KNO-arts te raadplegen.