Snurken en yoga

Snurken is een lastig probleem dat je eigen nachtrust kan verstoren en storend kan zijn voor een eventuele slaappartner. Snurken kan vele oorzaken hebben. Het komt vaak door een verstopte neus of keelproblemen. Maar snurken kan ook veroorzaakt worden door gebruik van slaapmiddelen. Wat kun je zelf aan snurken doen? Je kunt zelf verschillende middelen tegen snurken uitproberen en daarnaast kun je ook maatregelen nemen die je gezondheid en ademhaling verbeteren.

 

Zelf snurken verhelpen?

Yoga en snurkenJe kunt zelf een aantal maatregelen nemen die mogelijk het snurken tegengaan. Bekende voorbeelden hiervan zijn stoppen met roken en stoppen met het drinken van alcohol en koffie voor het slapen gaan. In geval van overgewicht zul je moeten afvallen. Wat ook belangrijk is om te weten, is dat slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen vanwege de spierverslappende werking ademhalingsproblemen en daarmee snurken kunnen veroorzaken. De spieren kunnen overigens ook verslappen door ouderdom en vermoeidheid.

 

Slaappatroon verbeteren

Bij snurkproblemen is het dus aan te raden om te stoppen met het gebruik van slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen. Daarnaast kun je proberen je slaappatroon aan te passen. Als je een regelmatig eet-, leef- en slaappatroon ontwikkelt, heb je bovendien geen slaapmedicatie meer nodig. Voor een gezonde ademhaling kun je aan yoga gaan doen. Het is bekend dat je met behulp van yoga je nachtrust sterk kunt verbeteren.

 

Yoga voor een betere ademhaling

Door yoga train je je ademhalingsspieren en verbetert je manier van ademhalen. Je haalt beter en bewuster adem en slaapt hierdoor ook beter. Goede, diepe ademhaling kun je niet alleen aanleren door yogaoefeningen maar ook door meditatie en zang. Bij yoga doe je ontspanningsoefeningen en leer je ademhalingstechnieken. Je kunt op internet beschrijvingen vinden van ademhalingsoefeningen of je kunt een yogacursus volgen.

 

Voordelen van yoga tegen snurken

  • Het is een natuurlijke, medicijnvrije methode om de ademhaling te verbeteren.
  • Yoga zorgt voor een goede, diepe buikademhaling.
  • De inslaaptijd wordt verkort en slaapproblemen zoals snurken kunnen afnemen.
  • Als je ook andere maatregelen treft om gezonder te leven en eventueel middelen tegen snurken gebruikt, kan yoga mede helpen om snurken tegen te gaan.

 

Nadelen van yoga tegen snurken

  • Als er bijzondere medische problemen zijn, zoals een scheef neustussenschot of een allergie, dan helpt yoga niet als oplossing voor snurken.

 

Snurken verhelpen lastig?

Als je je leefpatroon hebt veranderd en antisnurkmiddelen hebt uitgeprobeerd en niets lijkt te helpen, dan is het uiteraard verstandig om de huisarts te raadplegen. Die kan je doorverwijzen naar een kno-arts. De oorzaak wordt dan precies uitgezocht, zodat je de juiste medicijnen, behandeling of operatie kunt krijgen.