Verkoudheid en snurken

Snurken door verkoudheidEen verkoudheid komt bij iedereen wel eens voor. Het is een infectie veroorzaakt door een virus die de neus, keel en bovenste luchtwegen besmet. Het lichaam reageert op zo’n virus door het produceren van slijm. De bedoeling van dit slijm is het afvoeren van de geïnfecteerde cellen. Dit gebeurt door het slijm via de mond en neus af te voeren. Een verkoudheid kan variëren van een loopneus tot een grieperig gevoel. Meestal gaat een verkoudheid vanzelf over binnen een week. Duurt de verkoudheid langer dan twee weken dan is het verstandig contact op te nemen met de huisarts. Naast de loopneus en het zich slapjes voelen, kan snurken een bijkomend verschijnsel zijn. Door vernauwing van de luchtwegen is snurken feitelijk het resultaat van een eenvoudige optelsom.

Tips tegen snurken bij verkoudheid

Om minder last te hebben van de combinatie verkoudheid en snurken, zijn er een aantal acties die zelf ondernomen kunnen worden zonder daarbij gelijk de huisarts te raadplegen:

  1. Drink veel water, thee of vruchtensap. Door veel te drinken blijven de gezwollen slijmvliezen vochtig. Een kop warme thee is tweeledig goed voor de verkoudheid: het is vocht en tegelijkertijd is de warme dam goed tegen vastzittend slijm in neus en keel.
  2. Neem een stoombad, dit geeft hetzelfde effect als hierboven beschreven met de warme thee.
  3. Leg een in tweeën gesneden ui naast je bed
  4. Stop met roken. Roken irriteert de slijmvliezen waardoor de verkoudheid langer duurt dan normaal.
  5. Gebruik neuspleisters met menthol. Zij zorgen voor meer ruimte en dus luchtdoorstroming door de neus.
  6. Zorg voor voldoende frisse lucht door ventilatie en gebruik eventueel luchtbevochtigers.
  7. Neem voldoende rust en probeer een goed nachtrust te hebben. Hierdoor herstel je veel sneller.
  8. Producten met menthol kunnen ervoor zorgen dat de verkoudheid sneller verdwijnt. Het inademen van menthol geeft gevoelsmatig ‘meer lucht’ vanwege de frisse, sterke geur. Het geeft een koud gevoel in de luchtwegen en de werking treedt gelijk in.
  9. Was de handen goed en vaker om besmetting en andere infecties te voorkomen.

Voorkomen

Om ervoor te zorgen dat een verkoudheid niet optreedt en dus ook niet leidt tot snurken, is het raadzaam te voorkomen dat verkoudheid een kans krijgt. Helemaal voorkomen dat een verkoudheid de kop op steekt is bijna niet mogelijk maar de kans op besmetting kan wel beperkt worden door goede hygiënische maatregelen. Gebruik bijvoorbeeld papieren zakdoekjes eenmalig en gooi ze daarna weg. Houd de hand voor de mond of neus bij niezen en hoesten en was de handen vaak. Een goede lichamelijke weerstand en een goede conditie verkleinen de kans op een verkoudheid. Een goede weerstand bouw je op met gevarieerde voeding, voldoende nachtrust en een regelmatig leven. En het mooiste is dan dat niet alleen de verkoudheid verdwijnt maar ook het storende gesnurk.