Snurken een gevaar op de weg?

Snurken en verkeer hebben op het eerste gezicht niet zoveel met elkaar te maken, zult u denken. Toch zit er een groter verband tussen beiden dan u op het eerste moment zou kunnen vermoeden. Snurken is een symptoom van een verstoord slaapprobleem, leidend tot vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en alertheid overdag. Factoren die van essentieel belang zijn in het verkeer.

Snurken en het verkeerSnurken lijkt een onschuldig verschijnsel. En in veel gevallen is er ook niet zo heel alarmerend. Snurken is vaak slechts een irritant bijverschijnsel van adem die door een te nauwe ruimte moet door spier- en weefsel verslapping bij de ademhalingsorganen, zoals de keelholte en de neusholte. De omgeving van keel en neus die in verslapte toestand zijn, zijn vaak een gevolg van een minder gezonde leefstijl. Zoals overgewicht en roken. Maar ook hormonale veranderingen of aanleg kunnen debet zijn aan het snurk probleem. Allemaal vervelend,maar over het algemeen niet alarmerend.

Anders wordt het wanneer snurken veroorzaakt wordt door een slaap aandoening van neurologische aard: slaap apneu. In dit geval sturen de hersenen tijdens de slaap fase niet de juiste signalen door voor de ademhaling. Hierdoor stokt de ademhaling meerdere keren per nacht, soms wel oplopend tot tientallen tot honderden keren. Deze verstoorde ademhaling tijdens de slaap kan tot grote gezondheidsproblemen leiden. En in het verlengde daarvan kan het uiteraard ook leiden tot problemen in het verkeer, met alle gevaren van dien!

Iemand die ‘s nachts niet voldoende uitrust, kan overdag last krijgen van slaapaanvallen. Dit kan zo ernstig worden dat de persoon in kwestie zelf niet eens door heeft dat hij wegvalt. Zeker in het verkeer kan dit leiden tot levensgevaarlijke situaties. Veel van de wel bekende ‘slaaprijders’ zijn mensen die leiden aan slaap apneu. Dit probleem leidt tot tegen de duizend ongevallen per jaar! Uit onderzoek blijkt dat mensen met slaap apneu zeven keer meer betrokken zijn bij verkeersongevallen.

Helaas weten heel veel mensen niet dat ze aan slaap apneu lijden.Terwijl het gaat om aanzienlijke aantallen van ruim vijftigduizend mensen. Gelukkig komt er wel steeds meer aandacht voor het probleem en wordt er ook onderzoek naar gedaan. Voor uzelf misschien een goede tip: neem snurken serieus. Hebt u last van oververmoeidheid en onweerstaanbare slaap aanvallen per dag, dan is het raadzaam eens naar de huisarts te gaan.