Soms loopt het wel eens uit de hand en kom je laat in bed. Wanneer je dan toch vroeg moet opstaan, kan dat betekenen dat je een wat brakke dag moet doorleven. Gebeurt dit vaker en is er een chronisch gebrek aan slaap dan kan dat de gezondheid aantasten.

 

Tekort aan slaap

Fotolia_32179796_XSEen tekort aan slaap kan allerlei oorzaken hebben. Gewoon te vaak te laat naar bed. Of onrustig en heel licht slapen waardoor je van ieder geluid wakker wordt. Een partner hebben die snurkt. Zelf zodanig snurken dat je er regelmatig wakker van wordt. Veel piekeren. Onrustig zijn.

Hoe het ook zij feit is dat een veelvuldig tekort aan slaap er voor zorgt dat je je slecht kunt concentreren. Dat je regelmatig even wegdoezelt. Dat je er niet best uit gaan zien. Dat je je slap en futloos voelt. Dat je, doordat je overdag of ‘s avonds bij het tv kijken, regelmatig in slaap valt en daarbij nogal fors kunt snurken. Dat je dus harder en vaker snurkt, dan men van je gewend is. Daarnaast geldt dat onregelmatig slapen, dus vaker wakker worden, zorgt voor gebrek aan concentratie, verminderd reactievermogen en een trager werkend geheugen. Het is dan ook ongezond. Zeker wanneer het een regelmatig proces is of wordt.

 

Wat te doen tegen te kort slaap?

Een gezond mens heeft volgen slaapdeskundigen iedere etmaal 8 uur slaap nodig. Wat is de realiteit? Doorsnee slapen Nederlanders 6,5 tot 7, 5 uur per nacht. Jonge kinderen kunnen de slaaptijd verder verkorten. Een sporter slaapt minimaal 8,5 tot 9 uur per nacht.

Er zijn ook slaapdeskundigen die stellen dat het niet zo veel uit maakt waar of wanneer je slaapt, als je maar het minimum van 6,5 uur per etmaal haalt. Minder slapen is een directe aantasting van jouw hart. Dat betekent dat iemand die ‘s nachts niet voldoende slaap krijgt, maar gedurende de rest van het etmaal wel regelmatig even indut genoeg slaapt. Het probleem is echter dat men het zich niet kan permitteren om tijdens het werk, het autorijden, sporten enzovoorts zo maar even in slaap te vallen. Hulp zoeken is dan ook zeker geen luxe, maar noodzaak.

Je kunt speciale thee kopen, een meditatieoefening leren, meer bewegen, stoppen met roken, anders gaan eten, bij een snurkende partner kan een neusspreider of iets dergelijks voor de snurker en oordopjes voor jezelf helpen. Er zijn heel wat mogelijkheden. Wanneer je met hulp weer voldoende slaap krijgt, zul je direct merken hoe je je beter en lekkerder gaat voelen.