Stress en snurken

De oorzaak van snurken is een vernauwing in de keel- of neusholte. Doordat de lucht door een te smalle doorgang wordt gezogen, ontstaat – voornamelijk bij het inademen – een trillend geluid. Men spreekt van snurken als het geluid meer dan 40 decibel bereikt. In bepaalde gevallen kan het geluid zelfs oplopen tot 90 decibel. Er is vastgesteld dat snurkgeluid een volume kan bereiken van dat van een stofzuiger of zelfs van een overvliegende straaljager. Dat is duidelijk geen pretje voor de persoon die naast de man of vrouw met snurkproblemen ligt te slapen.

 

De relatie tussen stress en snurken

StressEen gezonde slaap houdt in dat je niet of nauwelijks tussendoor wakker wordt. Snurken kan er echter voor zorgen dat je onvoldoende uren achter elkaar slaapt en dus vermoeid wakker kunt worden. Ook je partner kan last krijgen van een verstoorde slaap. Een gezonde slaap bestaat uit cycli die eindigen met een diepe slaap en een droomslaap. Iedereen heeft diepe slaap en droomslaap nodig om lichaam en geest te laten herstellen en nieuwe energie te krijgen. De slaapbehoefte verschilt wel van mens tot mens: de een heeft negen uur slaap nodig, de ander heeft aan vijf uur slaap genoeg om zich ontspannen en uitgerust te voelen.

 

Stress door snurken

Als er sprake is van een slaapprobleem veroorzaakt door snurken of een snurkende partner, dan zijn geestelijke en lichamelijke problemen het gevolg. Als je lijdt aan slaapgebrek dan voel je je overdag moe en slaperig. Dit kan invloed hebben op je concentratie en prestaties.

Bij chronisch slaaptekort kun je last krijgen van een gejaagd gevoel, minder plezier in het leven en stress. Stress wil zeggen dat je veel last hebt van negatieve spanningen en moeilijk tot rust kunt komen. Hoofdpijn, spierpijn, problemen met je immuunsysteem en met je geheugen kunnen het gevolg zijn. Stress kan zelfs leiden tot een depressie of burn-out. Iemand die lijdt aan stress heeft daarom voldoende slaap en ontspanning nodig, maar dat is bij snurkproblemen nu juist moeilijk.

 

Wat doet dit met je relatie

Slaapgebrek en gezondheidsproblemen hebben uiteraard invloed op je relatie. De partner van iemand met een snurkprobleem raakt gefrustreerd op het moment dat hij of zij plotseling uit zijn slaap gerukt wordt. Als de partner de snurker wakker maakt om het snurken te stoppen dan wordt ook de snurker uit zijn slaap gehaald. Overdag ben je zo minder uitgerust en gevoeliger voor stress, waardoor je bijvoorbeeld sneller ruzie maakt. ‘s Avonds kun je minder tijd voor elkaar nemen als door slaapgebrek een van de twee personen op de bank zomaar in slaap valt. Soms kiezen partners ervoor om niet meer in hetzelfde bed of dezelfde kamer te slapen. Allemaal redenen waarom een relatie onder druk kan komen te staan.