Snurken bij mannen

Tja, mannen snurken. Dat is toch geen nieuwtje, of is het helemaal niet zo vanzelfsprekend? Het wordt in ieder geval wel veel meer geaccepteerd. Als een vrouw vertelt over haar partner die ’s nachts telkens weer aan een nieuwe boom begint te zagen, wordt er doorgaans wat lacherig gereageerd. Het is oud nieuws want mannen snurken nu eenmaal. Dat de vrouw er ontzettend veel last van kan hebben, doet er op dat moment niet zo toe. Maar snurken kan de slaap echter wreed verstoren, het kan een partner tot wanhoop drijven. Elke nacht weer wakker worden door een oorverdovend gezaag en geronk.

De snurker

Snurken bij mannenDe partner ligt klaarwakker. Irritatie en focus op alleen dat ene geluid. Maar voor de snurkende man is het ook echt geen pretje. Nietsvermoedend ligt de man te slapen, zelf niets horend van het gezaag. Dan de por in de zij. De man opent zijn ogen en krijgt een sneer van de partner “of hij even anders wil gaan liggen”. Zuchtend draait hij zich op zijn zij om vervolgens weer in een diepe roes te geraken. Dan begint het riedeltje weer van vooraf aan.

Oorzaken van snurken bij mannen

Er zijn veel verschillen tussen man en vrouw. Waarom mannen over het algemeen vaker snurken dan vrouwen is nog niet helemaal vastgesteld. Zowel bij mannen als vrouwen vibreert het zachte weefsel in de bovenste luchtwegen tijdens de slaap en dan is het snurken geboren. Als die weefsels bijvoorbeeld door ontstekingen zijn vergroot, neemt de kans op snurken toe. Ook staat vast dat roken, overgewicht, alcohol en medicijnen snurken kunnen bevorderen. Dit is zowel bij mannen als bij vrouwen het geval. Dit is nog geen verklaring voor het hogere aantal mannelijke snurkers.Er is echter één verschil: bij overgewicht wordt het overtollige vet op een andere plaats opgeslagen. Bij mannen bevindt zich dat overtollige vet vaak in de buik en de hals. Dit is in de buurt van de luchtwegen welke hierdoor versmallen. Bij vrouwen wordt het overtallige vet vaak opgeslagen bij de dijen. Dit zou dus een verklaring kunnen zijn voor het feit dat meer mannen snurken dan vrouwen.

Wat nu?

Afhankelijk van de oorzaak en de gevolgen van het gesnurk, kan er gewerkt worden aan een snurkvrije omgeving. Samen zal er gezocht moeten worden naar een voor beide acceptabele oplossing. Doe je dat niet dan kunnen de consequenties enorm zijn.