Hoofdpijn en snurken

Het blijkt dat mensen met chronische hoofdpijn veel vaker snurken dan mensen die af en toe hoofdpijn hebben. De vraag die hieruit volgt: is snurken de oorzaak van de hoofdpijn of het gevolg? Het antwoord hierop is nog niet helemaal duidelijk. Men weet dus nog niet wat ten grondslag ligt aan de relatie tussen snurken en hoofdpijn. Beide hangen ook op een andere manier samen. Partners van snurkers hebben gemiddeld vaker hoofdpijn, dat is te verklaren door het feit dat het gesnurk de nachtrust verstoort. Snurken kan in dit geval als oorzaak van de hoofdpijn gezien worden. Tenslotte is het wel belangrijk om aandacht te schenken aan de hoofdpijn, het kan namelijk een teken zijn dat er sprake is van het apneu syndroom. Hiervoor is een bezoek aan de specialist noodzakelijk omdat er bij dat syndroom een tekort aan zuurstof in het bloed kan ontstaan met allerlei gezondheidsklachten tot gevolg.

Tips tegen snurken in combinatie met hoofdpijn

Hoofdpijn en snurkenAdviezen om van het gesnurk af te komen zijn over het algemeen hetzelfde. Als er sprake is van hoofdpijn, is het een ander verhaal. Omdat apneu een schadelijke gewoonte is voor de algehele gezondheid zal er eerst geconstateerd moeten worden of dat apneu de oorzaak is. Bij apneu is specialistische zorg aanbevolen, maar vooraf kan er gekeken worden naar de omstandigheden van de snurker.

  1. Heb je last van een verkoudheid of een allergie? Los dit op door medicatie of een stoombad.
  2. Pas je levenswijze aan door gezond te eten, regelmatig te bewegen en eventueel af te komen van je overgewicht. Beperk alcohol en roken.
  3. Er wordt meer gesnurkt als je op je rug ligt. Probeer dus op je zij te slapen.
  4. Er zijn tegenwoordig zoveel hulpmiddelen te koop die misschien voor jou een oplossing zou kunnen zijn.

Behandeling

Als je het idee hebt dat je er werkelijk alles aan doet om bovenstaande adviezen na te leven, is er misschien iets meer aan de hand. Hoofdpijn wordt onder andere veroorzaakt door zuurstofgebrek en dit houdt in dat het gesnurk uiteindelijk voor vervelende lichamelijke of psychische gebreken kan leiden. Als er op tijd gehandeld wordt kan de schade beperkt blijven. Misschien is een operatieve verwijdering van de amandelen of een andere ingreep nodig om de nodige nachtrust te kunnen garanderen. Helaas kan dit probleem niet zomaar opgelost worden met een paracetamol, er zijn zwaardere middelen nodig. Let wel, ga zo snel mogelijk langs bij een KNO-arts.