Hoge bloeddruk en snurken

Snurken als symptoom of oorzaak van hoge bloeddruk

Snurken is in de meeste gevallen een relatief onschuldig lichamelijk verschijnsel. Door te letten op uw levensstijl, gezond eten en leven – zoals niet roken en niet teveel alcohol gebruiken en vermijden van overgewicht – kunt u snurken vaak al voor een groot deel of helemaal voorkomen. En als u toch nog snurkt, dan zijn er allerlei middelen tegen snurken verkrijgbaar, zodat niet alleen u zelf maar vooral ook uw partner lekker rustig kunnen slapen.

 

Bloeddruk en snurkenMaar snurken is niet altijd onschuldig. Snurken kan namelijk een uiting zijn van slaap apneu. En slaap apneu kan tot ernstige problemen leiden. Bijvoorbeeld hoge bloeddruk. Omgekeerd blijkt dat hoge bloeddruk vaak een symptoom is van slaap apneu. Slaap apneu en hoge bloeddruk kunnen dus op twee manieren met elkaar samen hangen. Als oorzaak en gevolg van elkaar. Hoe dan ook, hoge bloeddruk en slaap apneu hebben vaak met elkaar te maken.

 

Het venijnige bij zowel hoge bloeddruk als slaap apneu is dat beiden sluipenderwijs aanwezig kunnen zijn, zonder dat u het in de gaten heeft. Intussen wordt uw gezondheid verwoest! In dat geval is het eigenlijk een geluk bij een ongeluk dat u snurkt! Want het snurken kan u – met de wetenschap die u nu opdoet – er bewust van maken dat er mogelijk meer aan de hand is dan niets. Zeker als u niet uitgerust wakker wordt en last hebt van slaap aanvallen of ernstige vermoeidheid overdag.

 

Via het snurken kunt u dus op het spoor komen van onderliggende problemen, zoals slaap apneu en hoge bloeddruk. Hebt u een vermoeden dat er slaap apneu in het spel zou kunnen zijn, dan kan hoge bloeddruk naast het snurken nog een belangrijke aanwijzing zijn. In een slaap kliniek kan onderzocht worden of er inderdaad sprake is van slaap apneu.

 

Een sterke aanwijzing voor slaap apneu is als een behandeling voor hoge bloeddruk niet aanslaat. Als u dan ook nog van uzelf weet dat u snurkt, dan is de kans groot dat er sprake is van slaap apneu, en doet u er verstandig aan maatregelen te nemen voordat er nog grotere problemen ontstaan. Want hoge bloeddruk beschadigt uw hart en bloedvaten, zoals u wellicht weet. Snurken, zeker in combinatie met hoge bloeddruk, kan een signaal zijn waar u maar beter op kunt letten!