Hartklachten door snurken

Ik snurk

Hoeveel mensen geven eigenlijk gewoon toe dat ze snurken? Hele volksstammen zagen complete regenwouden om, iedere nacht weer, maar ontkennen dat even hard als dat ze geluid maken. Waarom toch? Snurken doe je niet omdat je iemand wilt storen. Snurken heeft met de ademhaling en met de luchtwegen te maken. Laten we beginnen met te erkennen dat men snurkt. “Ik snurk” is niet zo moeilijk.

 

Is snurken gezond

Hartklachten door snurkenSnurken is overigens niet gezond. Het betekent dat men op de een of andere wijze niet goed of niet voldoende adem haalt. Snurkende mensen krijgen te weinig zuurstof binnen. Dat is op zich geen groot probleem, want men snurkt niet de hele nacht en zolang men niet naar adem snakt in de slaap.

Het wordt een probleem als men verkouden is, wanneer men last van poliepen heeft of voor apneu patiënten. Al deze mensen kunnen door een tekort aan zuurstof problemen krijgen. Want als de zuurstoftoevoer vermindert kan het bloed niet meer naar behoren haar taak uitoefenen. Zuurstofgebrek kan allerlei kwalen veroorzaken, zoals duizeligheid of hoofdpijn. Het kan ook erger worden, namelijk een hartstilstand. Want waar geen zuurstof is wordt het leven heel moeilijk.

 

Hartklachten

Het is dan ook mogelijk dat mensen die snurken last van hun hart krijgen. Vaak denk men bij hartklachten niet aan snurken. Want vaak wordt snurken, zoals gezegd, ontkent en genegeerd. Dat is niet verstandig. Want mocht het niet voldoende zuurstof kunnen inademen de reden van de hartklachten zijn, dan is het misschien makkelijk te verhelpen. Men voorkomt daarmee ook hoge zorgkosten en onnodige behandelingen en wie weet zelfs onnodige operaties.

 

Snurk ze

Alhoewel een typisch Nederlandse groet “Snurk ze” veel gebezigd wordt en men eigenlijk bedoeld “Heb een goede nachtrust”, blijkt in de praktijk dat men eigenlijk een niet bedoelde slechte nachtrust wenst.

Als het snurken te heftig is of wordt en vooral blijft, als de adem zo nu en dan stokt en men als een soort drenkeling naar adem hapt, dan is het echt aan de tijd de dokter te raadplegen. Liever een anti snurk therapie dan een hartoperatie. Plus, en dat vergeten mensen ook wel eens, schade aan het hart is iets blijvends. Laat het niet zo ver komen.

Onderneem op tijd actie. Misschien zelfs alleen al omdat u dit leest. Want preventie is altijd beter dan moeten constateren dat er sprake is van een opgelopen schade. Dat men letterlijk ziek is geworden van het eigen gesnurk.