Diabetes en snurken

Snurken kan gezondheidsklachten veroorzaken, voor mensen met diabetes is er een groter risico omdat één nacht te weinig slaap al gevolgen heeft voor de glucosehuishouding.Als er te weinig gerust en geslapen wordt, is het lichaam niet voldoende in staat de bloedsuikerspiegel te regelen. Na een te korte nachtrust zouden diabetespatiënten waarschijnlijk meer insuline moeten spuiten na een maaltijd. Tegelijkertijd hebben snurkers meer kans diabetes te ontwikkelen dan niet-snurkers. Gebrek aan nachtrust kan leiden tot een verstoorde bloedsuikerhuishouding, waardoor de kans op diabetes toeneemt. Zo houdt het elkaar in stand. Dus als er slaapklachten zijn, is het verstandig eens naar de huisarts te gaan.

Tips tegen snurken bij diabetes:

Voeding

Diabetes ontstaat wanneer de alvleesklier minder of helemaal geen insuline meer maakt. Insuline is een hormoon dat onmisbaar is voor de stofwisseling. Tijdens de spijsvertering worden koolhydraten voor een groot gedeelte afgebroken tot glucose. Wanneer er sprake is van diabetes is de bloedglucosegehalte te hoog. Bij de voeding gaat het om de hoeveelheid glucose in het bloed, deze moet zo normaal mogelijk zijn. Hierom gelden de volgende vuistregels:

  1. Verdeel de voeding gelijkmatig over de dag. Hierdoor worden grote bloedglucoseschommelingen voorkomen.
  2. Sla geen maaltijd over.
  3. Eet gevarieerd. Alleen op die manier zullen alle gewenste voedingsstoffen genuttigd worden.
  4. Wees matig met verzadigd vet.
  5. Eet veel producten waar voldoende voedingsvezels in zitten. Vezels zorgen ervoor dat glucose langzamer wordt opgenomen in het bloed.

Bewegen

Bewegen zou kunnen helpen. Er zijn sportscholen waar ze een speciaal programma hebben voor diabetici. Er wordt dan gestructureerd gewerkt aan het verbeteren van de conditie, afvallen en het terugbrengen van de medicatie. Ook de kwaliteit van leven neemt door bewegen onder begeleiding enorm toe.

Gewicht

Door overgewicht wordt het lichaam minder gevoelig voor de werking van insuline. Dit betekent dat voor eenzelfde effect veel meer insuline nodig is. Daarnaast moet het lichaam meer insuline produceren om het extra lichaamsgewicht van insuline te voorzien. De alvleesklier kan niet voldoen aan de vraag naar insuline. Als er sprake is van een lager gewicht, heeft het lichaam minder insuline nodig.

Afvallen, bewegen, gecombineerd met een gezonde en regelmatige leefwijze zorgt er niet alleen voor dat het snurken stopt, het heeft invloed op het gehele welzijn. Zet ‘m op!