Baby en snurken

Bij een baby denkt men aan lief, zacht en schattig maar zeker aan beschermen. Een baby kan zich niet verweren en moet beschermd worden tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Maar het schadelijke hoeft nog niet eens per se van buitenaf te komen. Veel alledaagse dingen lijken onschadelijk maar kunnen wel degelijk afbreuk doen aan een probleemloos bestaan. Een voorbeeld hiervan is snurken. Als een baby af en toe snurkt, is er niets aan de hand, maar als een kindje regelmatig snurkt is het verstandig eens naar de huisarts te gaan. Ademhalingsproblemen tijdens de slaap kunnen namelijk nogal wat gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het kind.

Gevaren

Baby en snurkenSnurken en het ademhalen door de mond kunnen ernstige gevolgen hebben voor het gedrag en de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind. Ademhalingsstoornissen kunnen schade toebrengen aan de ontwikkeling van de hersenen. Als er minder zuurstof in de hersenen van een kind komt, kan het kind niet profiteren van de herstellende functie van de slaap. Dit heeft vervelende gevolgen. Het blijkt dat baby’s die snurken of ’s nachts moeilijk kunnen ademhalen, meer kans hebben op gedragsproblemen. Ze zijn bijvoorbeeld meer geneigd om een hyperactief of agressief gedrag te ontwikkelen. Ook zouden ze het moeilijker hebben om vriendjes te maken.

Tips tegen snurken bij een baby

Ga ervan uit dat elke baby wel eens snurkt, daar is ook echt niets mis mee. Het wordt een probleem als het een dagelijks ritueel wordt. Ga zeker naar de huisarts als er elke nacht (en tijdens de dutjes) geknord wordt. Dit is ook eigenlijk de enige tip die gegeven kan worden. Wil je sowieso al het gesnurk en geknor je huis uit? Dan zou je kunnen bekijken of andere voeding het snurken vermindert. Het kan namelijk zijn dat een bepaalde voeding of de borstvoeding zorgt voor veel slijmproductie. Zuivel werkt snurken in de hand en door het voeden met melk te verminderen, kan het snurken verdwijnen. Daarnaast zou er ook nog sprake kunnen zijn van een allergie. Ook daarvoor is de huisarts de persoon om dat te analyseren. Voel je ook zeker niet bezwaard om naar de huisarts te gaan, je kan beter voorkomen dan genezen.