Amandelen en snurken
Mensen die weleens naast iemand slapen die gedurende de nacht flinke snurkgeluiden maakt, hoef je het niet uit te leggen: snurken kan knap vervelend zijn. Het is een algemeen bekend fenomeen. Een stuk minder bekend is echter de relatie tussen het snurken en de amandelen. Deze kunnen er op een vervelende manier voor zorgen dat iemand die tot voor kort geheel niet snurkte, ineens veel nachtelijke geluiden produceert. Vooral op jonge leeftijd kunnen de amandelen een zo grote belasting vormen dat ze – niet alleen vanwege het snurken – verwijderd moeten worden. Waarom dat zo is en wat je kunt doen om de snurkproblemen door amandelen te verminderen of zelfs helemaal op te lossen wordt in de volgende alinea’s nauwkeurig besproken.
Hoe het werkt
Amandelen dienen om bacteriën buiten het lichaam te houden. De keelamandelen zijn de bekendste en leveren vaak de meeste problemen op, dit wordt met een mooi woord Tonsillitis genoemd. Samen met de huig, de tongamandel en de neusamandel vormen ze de Ring van Waldeyer. Deze beschermt je tegen gevaarlijke invloeden van buitenaf. Er kunnen echter ontstekingen optreden. Op zo’n moment raakt de luchtweg vernauwd en kan je tijdens het slapen meer gaan snurken. De zwelling blokkeert de doortocht van de ingeademde lucht. Hierdoor ontstaan de beruchte snurkgeluiden. Vooral op jonge leeftijd zijn de amandelen groot en kunnen ze irritaties veroorzaken. Naarmate men ouder wordt nemen de amandelen in omvang af en zal de kans op zwellingen – en dus ook snurken – aanmerkelijk kleiner zijn.
Oplossingen
Met een amandelzalfje of een antibioticum zijn de problemen te verhelpen. Als het chronisch wordt men overwegen om ze helemaal te verwijderen. De luchtwegen zullen daarna vrijer aanvoelen. Het is daarmee echter niet gegarandeerd dat het snurken zal verminderen. Daarom kan het nuttig zijn om naar een aantal andere producten te kijken die je kunnen helpen bij het bestrijden van de snurkgeluiden. Voor mensen die het serieus willen aanpakken is de anti snurk beugel een goede optie. Deze plaatst de kaak iets naar voren waardoor de lucht gelijkmatiger wordt ingeademd. Ook de neusspreiders werken uitstekend. Plaats ze voor het slapengaan in de neus en de luchtweg raakt verbreed met als gevolg een ongetwijfeld betere nachtrust. Ten slotte zijn de anti snurk oordopjes het ‘slot’ op de deur! Ze zorgen ervoor dat ook het kleine beetje geluid wat nog rest, geen enkel probleem meer vormt!