Allergie en snurken

Eén van de mogelijke oorzaken van snurken is een allergie. Het doet er feitelijk niet zoveel toe waarvoor een persoon allergisch is, het gaat om de lichamelijke reactie op een allergie. Een allergie is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen. Deze stoffen hoeven helemaal niet schadelijk te zijn zoals bijvoorbeeld huisstofmijt. De lichaamsvreemde stoffen komen vooral via de huid en via luchtwegen het lichaam binnen waarna het immuunsysteem deze probeert onschadelijk te maken. De reactie hierop kan ‘hysterisch’ overkomen en veroorzaakt allerlei klachten zoals een loopneus, traanogen, jeuk of benauwdheid. De reactie van het immuunsysteem kan dus een allergie veroorzaken. Een allergie kan erfelijk en aangeboren zijn maar het kan ook pas op latere leeftijd ontstaan. Net zoals de eerder genoemde klachten kan ook snurken een gevolg zijn van een allergie. De keel en de neus kunnen verstopt raken waardoor de luchtwegen vernauwen, dit werkt snurken in de hand.

Tips tegen snurken bij een allergie

Snurken en allergie

Gelukkig is kennis over allergieën tegenwoordig veelomvattend, dit betekent dat er voor bijna elke allergie wel een middel bestaat om de klachten te doen verdwijnen of in ieder geval te verminderen:

  1. Probeer in overleg met de huisarts een medicijn te vinden dat klachten van de allergie vermindert. Dit medicijn is een symptoom-verlichtend geneesmiddel, een antihistaminicum, die de allergische klachten tijdelijk vermindert doordat ze de allergische reactie van het lichaam tegengaat.
  2. Het zal niet eenvoudig zijn maar het is belangrijk om blootstelling aan de stof die een allergische reactie oproept, te vermijden.
  3. Een allergie kan verdwijnen door steeds opnieuw kleine hoeveelheden stofjes in het lichaam te spuiten waarvoor men allergisch is. De allergische reacties worden dan langzaam steeds minder, dit heet desensibiliseren. Het is wel een zeer langdurige behandeling en het resultaat is niet voor iedereen even succesvol.

Allergie behandelen

Als een persoon allergisch is, heeft dit tot gevolg dat de neus-en keelslijmvliezen opzwellen. Dit veroorzaakt het gesnurk. Als je nog niet weet of je ergens allergisch voor bent en je snurkt als de bovenste beste, is het verstandig dit eens te laten onderzoeken.

Zonder dan verder in te gaan op hoe het snurken verholpen kan worden, zal het snurken vanzelf verdwijnen mits de allergie op een juiste wijze behandeld wordt.