In Nederlandse slaapkamers snurken ongeveer 6 miljoen mensen regelmatig en is het meest voorkomende slaapprobleem. Het snurken kan zich beperken tot geluidsoverlast of voor een ernstige gezondheidsprobleem zorgen. Wie ’s nachts het vibreren van het zachte weefsel in de bovenste luchtwegen bij de partner, algemeen bekend als snurken, meer dan ergerniswekkend vindt, zoekt eerzuchtig naar een adequate oplossing. Iedere betroffen, snurker of partner, schept steeds weer hoop wanneer het zoveelste nieuwe hulpmiddel tegen het snurken, natuurlijk met garantie van slagen, op de markt gekomen is. Vrijwel zonder uitzondering wordt het einde van onrustige, slapeloze nachten beloofd en het begin van een gezond leven compleet met een voorbeeldige relatie. Feit is dat er daadwerkelijk verschillende methodes aangeboden worden die het snurken met succes bestrijden, maar het is ook een feit dat er geen allerbeste of algemeen geneesmiddel bestaat aangezien iedere snurker individueel reageert op een preparaat of hulpmiddel. De ene snurker is de andere niet!
Van de geschatte 6 miljoen snurker in Nederland is twee derde mannelijk en een derde vrouwelijk, verder snurken 1 op de 10 kinderen af en toe. Snurken komt voor op alle leeftijden maar ontstaat meestal tussen het dertigste en veertigste levensjaar. Door de vergrijzing zal het aantal snurker nog toenemen, van de 60 plusser snurkt 60% van de mannen en 40% van de vrouwen regelmatig. Het merendeel van alle snurker zijn zogenaamde rugsnurker, mensen die pas beginnen te snurken zodra ze tijdens het slapen op de rug gaan liggen. Hier eindigen dan echter de overeenkomstige symptomen.
Ongeveer 4 miljoen snurkende mannen kosten hun partner gemiddeld 3 weken slaap per jaar. Sommigen produceren geluiden met schrikbarende 90 decibel. Het gewicht speelt een grote rol en met name de verdeling van het overtollige vetweefsel die zich bij mannen vaak in de buik en de hals naast de luchtwegen afzetten en tijdens het slapen een inperking van de ademhaling veroorzaken kan. Ook alcoholconsumptie en roken kunnen leiden tot snurkproblemen en aangezien statistisch gezien mannen meer drinken en roken verklaart het misschien waarom meer mannen dan vrouwen snurken.
In tegendeel tot de meeste mannelijke snurker heeft menig vrouw serieuze problemen met het snurken. Ze vindt het niet bepaald charmant en schaamt zich voor de snurkgeluiden die ook bij vrouwen harder dan 80 decibel kunnen bedragen. Emotioneel lijdt de vrouw onder de eventuele sociale veranderingen in haar leven zoals aparte slaapkamers. Een op de drie mannen geeft aan hinder te ondervinden van het gesnurk van zijn vrouwelijke partner. De oorzaak van het snurken kunnen wisselende hormoonspiegel zijn die invloed hebben op de ademhaling, terwijl ook een natuurlijke verhoging van de BMI of de toename van het lichaamsgewicht schuld kan zijn. Veelal echter is de oorzaak van vrouwen en snurken in de genen te vinden en hangt samen met de anatomie van de luchtweg en positie van de tong.
Met zoveel verschillende symptomen heeft de gemiddelde snurker geen andere keuze dan zich door de jungle van producten te testen op zoek naar de optimale methode. Natuurlijk met de troef op de achterhand dat wanneer niets helpt, een operatie dan toch de beste optie is.