Help mijn partner snurkt! Apart slapen?

Snurken wordt door het dikke Van Dale woordenboek omschreven als ‘tijdens het slapen een brommend geluid maken’. Snurken is een veelvoorkomend fenomeen dat vaak tot irritatie leidt in de slaapkamer. Regelmatig wordt gekozen voor apart slapen. Is gescheiden van elkaar slapen de juiste oplossing?

Nachtrust

Apart slapen door snurkenHet belangrijkste doel van slapen is ervoor te zorgen dat iemand voldoende nachtrust krijgt om de volgende dag met volle energie te kunnen beginnen. Wanneer men tijdens de nacht niet tot de REM-slaapstand kan komen, mist men de diepe rust die noodzakelijk voor een uitgerust gevoel bij het wakker worden. Wordt iemand tijdens de slaap regelmatig gestoord door harde geluiden zoals snurken, dan heeft dit een grote impact op de kwaliteit van het slapen. Als oplossingen als oordoppen of andere middelen tegen snurken niet werken of niet de voorkeur genieten, dan is apart slapen de beste oplossing om een ongestoorde nacht te garanderen.

Het bedcontact

Veel partners wachten lang, soms veel te lang met de beslissing om apart te gaan slapen. Men is traditioneel opgegroeid met de wetenschap dat de meest intieme momenten in de gezamenlijke slaapkamer plaatsvinden. Hier is het waar de intimiteit tot leven komt en de seks plaats heeft. Ook heeft deze plek een belangrijke sociale waarde. Na de drukte van de dag, met de kinderen naar bed, creëert deze plek, samen in bed, vaak het moment van plannen maken, problemen oplossen en beslissingen nemen. Dingen die overdag te negeren zijn of gewoonweg niet aan bod zijn gekomen, worden in bed vaak alsnog uitgesproken. Om daarna samen liefdevol in slaap te kunnen vallen. Helaas ontbreekt die laatste stap vaak wanneer het een snurkende partner betreft. Apart slapen hoeft dit bedcontact niet te verbreken. Men dient er wel voor te waken dat de een niet altijd eerder naar de eigen slaapkamer vertrekt. Bewust kiezen voor intimiteit in een van de kamers of op een andere plek is noodzakelijk om elkaar voor het slapen gaan niet ‘mis te lopen’.

Een aparte slaapkamer hoeft geen breuk in de relatie te betekenen. Samen blijven slapen met hardnekkige slaapproblemen kan juist wel leiden tot hoge irritaties en frustraties. Gezamenlijk beslissen voor (tijdelijke) aparte slaapkamers kan het hunkeren naar elkaar bevorderen en de rust bieden om even op adem te komen. Belangrijk is om er eerlijk en open over te praten. Een aparte slaapkamer mag geen vlucht van elkaar zijn.